HTML

Tobber életblogja

Friss topikok

Címkék

Vadregényes hétvége

2017.06.12. 15:00 :: Tobber

Pénteken elugrottunk Judós3 szüleihez a fűnyíróért és kimentünk az agglomerációs falucskába, ahol a fiúnak van egy pecaháza. Nagyapjától örökölte, két éve nem is nagyon nézett felé.

Hát, az egy horrorfilm-díszlet, koszos, pókhálós ház elburjánzott, vad kerttel, nem volt valami szimpi hely.

De vadregényes, közel a víz, takarítsuk ki, egy-két kertipartinak megteszi. Ha majd kilátszik a grillező a derékig érő gaztengerből...

A kapun alig tudtunk bemenni a burjánzó bokroktól, a rozsdás kapu alig nyílt. A hajam tele lett a pókhálókra ragadó szöszökkel, bőröm a porral, ragadt minden, homok és levelek borították a két teraszt, lépcsőket. Felcsörtettünk a koszból alig kilátszó emeletre, hát, itt csak a kilátás szép, az tuti.

Nyolcvanas évekből ottmaradt asztalok, kerti székek szétszakadva, rozsdásan, ragadva, több évnyi szutyok, régi sütögetések zsírfoltjai, mosogatóba rohadt kajamaradékos tányérok, pókok, sosemlátott ízletlábúak.

A fekete asztalt megsúrolva kiderült, hogy világos rózsaszín. Mindent belepett a por, pókháló, potyogó mész, letört faldarabok, kajamaradványok.

Mintha megállt volna az idő, öreg tévé, hősugárzó, ócska kávéfőző, erdélyi emlék, minden begyűjtött jóleszmég kacat.

És akkor a sutban felfedeztem a művész hajlamú nagypapa szobrait, domborműveit. Csodabájos alkotások, a szívem szakad meg, a lelkét tette bele, most meg elzárva az enyészeté. Leporoltam, lemostam azokat is, kitettem méltóbb helyekre.

Felsikáltam többször is a teraszokat, követ, parkettát, kivitettem a ragacsos asztalokat a teraszra alaposan lesúrolni, kiporoltattam Judós3-mal a puffokat, fertőtlenítettem a penésszel borított konyhapultot, zsírfröccsel teli csempéket, lesikáltam a mosogatót, korlátokat, rácsokat, reluxákat, kilincseket, nyugágyakat, vécét.

Enni is elfelejtettünk, úgy ájultunk be egy kis éjszakai séta után a hozott tiszta ágyneműbe.

Valami szörnyű állapotban volt a nem is kicsi ház, 1,5 napig csak ezzel foglalkoztunk. Judós3 gazolt, füvetnyírt, szerelt, madarat lakoltatott ki fészkestül a vécétartályról, miután pisilés közben infarktust kapott a rátámadó rigótól. :D

És akkor eleredt az eső, kiültünk kicsit a teraszra a folyót nézegetni.

És feltűnt.

Hogy ez a hely varázslat. Lelke van.

A kert immár lenyírt fűvel, letisztított járólapokkal, papa domborműjével dekorált grillezővel, hintaággyal, tuják, jukkák, szökőkút a papa szobraival, házfal bájos reliefekkel, és egy régen letűnt világ újra csillogást kapott.

Így ismeretlenül is remélem, onnan fentről elégedetten néz le ránk.

komment

süti beállítások módosítása