HTML

Tobber életblogja

Friss topikok

Címkék

2017.08.22. 14:39 :: Tobber

Gondolkozom a környezettudatosságon. Nem vagyok az. Mégsem tartom magunkat nagyon környezetkárosítónak, nem zsákmányoljuk ki a Földet.

Judós3 biciklivel közlekedik, csak a CO2 kibocsátása, meg a néha defektes kerékgumik szennyeznek.

Én metróval és gyalog járok dolgozni. Két metróval is, az M3 tuti sok áramot zabál (ha éppen jár, hétvégén órákig állt „időjárási okok miatt”. Egy metró. A föld alatti szakaszán), de legalább áram. Gyaloglás helyett mehetnék busszal/trolival, de több idő odáig elsétálni és dugóban-csúcsban bezötyögni. Meg néha 15 percenként jönnek. Egyszerre persze. Szóval inkább 15 perc séta a metróig, meg vissza is.

Kocsival max. heti 2-3x megyünk 3-4 km-t, főleg bevásárolni, vagy a konditerembe.

De.

Nem gyűjtjük szelektíve a szemetet. Nem is férne el 38 nm-en, pláne a mini amerikai konyhámban kényelmesen/esztétikusan, és nem is hiszek benne, hogy utána becsülettel feldolgozzák, nem az égetőbe kerül a nagyrésze.

Cserébe egyáltalán nem használunk pillepalackot, sem üdítőt, sem ásványvizet nem iszunk, nem iszunk/eszünk tetrapak-os, alu dobozokból. Szívószállal sosem iszunk.

Nem járatunk újságot, szórólapot nem fogadunk el.

Kb. fél évente fogy egy flakon a mosószerből, öblítőt nem használok. Testápolót sem. Egyedül a kávékapszula, amiről le lehetne szokni és nem akarunk.

A boltból elhozzuk a nejlonszatyrot, de azt használjuk szemetesnek, így gazdaságosabb és cserébe szemetes zacskót nem veszünk.

Káros még a légkondink, de azt csak tíz percekre kapcsoljuk be, gyorsan lehűti a lakást arra a langyos levegőre, amit szeretünk, most persze nem is kell.

Korszerű minden háztartási eszközöm, fűtésem, jó minőségűek a nyílászáróim.

Zuhanyzunk, kádban talán évi 2-3x ülünk.

Takarítani szerek nélkül szoktunk, a vécét, kádat néha domestossal (már csak néha!), konyhapultot csak húsok/tojás után fertőtlenítek, felmosáshoz sima vizet használunk, semmi pronto, vagy fertőtlenítő, minek, cipővel nem megyünk a lakásba, állat nincsen.

Egyszer láttam egy irtó környezettudatos Új-Zélandi házat, körbemutogatták, hogy mi minden készült helyi alapanyagokból, mi minden ultra energiatakarékos is. Majd a kamera a fürdőbe fordult, hogy ott is milyen takarékos a szárítógép(!!!!). Faxom. A levegőn nem száradna meg?

Élelmiszert főleg kenyeret, húst, tejterméket veszünk, egyik sem import, sem agyoncsomagolt, a tűzhelyem takarékos villanytűzhely, de alig főzünk, inkább viszek a céges menzáról Judós3-nak is, olcsóbb, hatékonyabb. Energiát „feleslegesen” a mosogatógépünk eszik nagyritkán, az sem sokat, cserébe nagyon sok vizet megspórolunk.

A heti 4-5 szál ciginktől sem romolhat látványosan a levegő minősége.

A cégnél tíz év után végre ablakos irodában ülünk, jippiii, nincs lámpagyújtás, ami egyébként itt überszupermodern, környezet/szembarát darab, ha este szükség lenne rá, most is szellőztetünk, a légkondi le van kapcsolva.

Én ezt elégségesnek érzem...

komment

süti beállítások módosítása