HTML

---

2012.05.19. 23:55 :: Tobber

A Jóbarátokban Joey kapott Word-of-the-day vécépapírt.

Én is bővíteni akarom az aktív szókincsemet (nem, nem arra célzok, amiket kollégáknak tartogatok. Amikor azt gondolják, pótmaminak elmesélik a tök érdektelen, unalmas sztorijaikat nem törődve a ténnyel, hogy dolgozom, beszélnek hozzám, határidő és káosz van, és bunkó pofát vágok, na ezekre van pár remek sablonmondatom, fel sem tűnik nekik, hogy ugyanazt a tíz kliséválaszt használom, fel sem nézve, továbbgépelve. Tökéletes párbeszédnek tűnik kívülről, de gőzöm nincs, mi van a gyerek óvónőjének kiskutyájával, meg napi kb. húsz ilyen fullizgalmas témában. Tényleg, nem tudom, miért szeretnek a kollégáim.), ezért mostantól feljegyzek minden szót, amit szeretek, de nem szoktam használni. Ezentúl fogom:

 

Aszfaltbetyár

Égimeszelő

Gatyarohasztó

Faramuci*

Csinnadratta

Rostokol

Apukám bríftasnija (nála néha brüfni, néha csak tasni)

(és családunkban használatos sok svábosan hangzó szó, mint smarni, hecsedli, motring, stafírung, stelázsi, zsalugáter, kacsafertály, ekcájg (így!), sparhelt, cvekedli, hokedli, plajbász, randalírozik (hehe), bumlizik, mind mindennapos használatban, de előfordul a sezlony (ááá!) is.)

Jaj, ezek nagyon vicces hangzású szavak! :)

 

*Megnéztem az eredetét, érdekes:


Faramuci
Régies: Katonajáték régi kaszárnyákban, amely abból állt, hogy körbe ülve herezacskójukra spárgát kötöttek, mindegyik spárgaszál végét más fogta és húzta, de nem tudták, kicsoda, és aki legelőször feljajdult, az volt a vesztes.

A faramuci játszását tiltották a durvasága miatt. A faramucit főként legénykedés és nyereségvágy miatt játszották.


Eredet
[faramuci < olasz: fare a mosca (cieca) (szembekötősdi, "vaklégyrepülés")]

Wikiszotar.hu


komment

---

2012.05.19. 13:20 :: Tobber

komment

---

2012.05.19. 01:19 :: Tobber

Ha egy rajongást nem értek, beleásom magamat az internetbe. Próbálom kiszűrni a haszontalanságokat.

De a hegymászás szépségét még most sem látom.

Olvasom a meghiúsult, tragédiába és veszekedésekbe fulladt Annapurna expedíció több mászójának blogját, véleményét is, a kommenteket is, miért halt meg Horváth Tibor, cserbenhagyták-e Erőss Zsoltot, ki hol profitál ebből a botrányból.

Erőss Zsoltot előítélettel kezeltem, származása, nekem érthetetlen megrögzöttsége, a lába körüli mizériák miatt. Aztán a műtétje után Szily Nórának nyilatkozott. És az ájtatos székely arc helyett egy tök normális pasas rajzolódott ki percek alatt.

Sokat idézgettem egy mondatát a januári, második térdműtétem után. Olyan rohadtul olyan hosszan soha életemben nem éreztem magamat, E.Zs. helyzete, hozzáállása adott erőt, hisz ez lószarse hozzá képest. (Na jó, fájdalomban lószar... Lelkileg sem volt egyszerű, nemcsak magamról, másokról tanultam meg sokat. Pl. TCsV ott csúszott örökre le a barátból a haver kategóriába, TáncosPé pedig ott jött fel TáncosTé bizalmi szintjére.) De a döntését megértettem. Neki így teljes az élet.

Az a mondat most is az ágyam fölött lóg egy postiton...

De azt még mindig nem értem, miért mennek oda.
Nem lesznek hősök. Nem lesznek elsők. Nem expedíció az, ahol nem találnak meg/fel valami emberiségnek fontosat. Igen, pénz az van benne.

Persze legtöbbünk hobbija szintén nem világmegváltó, de nem is hagyjuk ott az életünket, testrészünket, barátunkat, (szponzori) vagyonokat.

Nézem, Klein Dávid ma nem mászta meg a Mount Everestet.

Jövő szombaton próbálkozik.

Izgalmas olvasni a beszámolóikat. A csehek még a google earth-ön is jelölik, merre járnak, csodás.

De könyörgöm, miéééért?

Az Alpok kiépített sípályáján is szép a kilátás, jó (és van) levegő, de közelben a kényelmes szállás, a hütte, a természet kegyetlenkedése elől hamar el lehet bújni, meg 1-2 térdszalag sérül csak jobb esetben.

Nagyon korlátolt vagyok, nem értem.

-

A hegymászós pasikat is kerülöm. Én nem tartom vagánynak őket. Ők azért tartanak vagánynak egy nőt, mert mászik. Hát vagány vagyok, megpróbáltam valaha. A mellem szétnyomtam, valszeg nem testemnek ergonomikus dombot választottam, fájt a kezem, horzsolások a bőrön és a lényeg: mit láttam?

A falat, bammeg. A falat. Sziklát. A kilátás a hátam mögött volt végig. Na kösz, a lanovkát nekem találták ki, maradok annál, kényelmesen felvisz a kilátásig és még a sílécet is felcipeli... :)

-

Érdekes animgif lavinatúléléssel:

http://sportgeza.hu/sport/2012/05/16/annapurna_lavina/#

A többit megtaláljátok guglizva.

komment

Blogszületésnap

2012.05.17. 21:46 :: Tobber

 

 

Hét éve írom a blogomat.

Gyakorlatilag minden megváltozott körülöttem/bennem ezalatt.

Az akkori életem egy öt éve egyoldalú kapcsolatban ragadt 28 éves lányról szólt, aki nem bírt kiugrani a sok visszahúzó erőtől.

Figyelem nélküli párkapcsolat, megbecsülés nélküli munkahely, bogaras lakás, rosszul választott hobbik, unalmas mozgásfajták, nem elég tartalmas barátságok.

Sikerült minden területen gyökeresen változtatnom.

Amennyire boldogtalan voltam akkoriban, annyira könnyedén túl tudok lépni már a gondokon, leráztam az energiavámpírokat, elfogadtam magamat, a világot.

Már nem hagyom a végletekig, hogy bántsanak olyanok, akik bizonyára nem akarnak rosszat, csak nem tudják, hol a határ és sokat megengednek maguknak. Ezt már bátran kikérem. Sok ember nem is érzi, milyen messzire elmegy, miközben hasonlóért mást megkritizál. Egy ilyen harcban állok most ellen az újfőnöknél. Régen csendben nyeltem volna.

Nem akarok megmenteni mindenkit, aki magát lusta, inkább olyanokkal vagyok, akiket nem kell megmenteni.

Jó így, nagyon élvezem. Megszerettem önmagamat.

És nem is értem, hogy miért nem történt ez meg tizenévvel korábban. Nagyon sokat segített Drpr, hálátlannak is érzem magam, hogy fél éve nem jelentkezem nála.

Mindennek így kellett lennie, nagyon értékelem a mostani életemet.

Jön a következő 7 év.

Kíváncsi várakozással állok elébe.

Péter bácsi idézete ugrott be a fentiekre, megkerestem:

"Sok nevelési csőd okozója, hogy nem szabnak határt annak, meddig lehet visszaélni egy másik ember szelídségével, bizalmával, elfogadásával. Ilyenkor a gyerek elkezd provokálni, mert attól szorong a legjobban, hogy milyen az a felnőtt, akit ő, a kölyök parttalanul ugráltathat. Hát milyen biztonságot ad egy ilyen szülő? Semmilyet! Így bele lehet sodorni a gyereket egy teljesen irreális viselkedésbe, mert lelke mélyén állandóan azt várja, hogy valaki odacsapjon az asztalra, és azt mondja: elég! De ez ugyanígy működik pároknál is.
Tudatosan, tudattalanul mindenki próbálgatja a partnerét, hogy meddig mehet el vele szemben. Ha sehol sem szabnak határt, abból mindig nagy baj lesz."

Popper Péter - Lélekrágcsálók


A folytatáshoz tartsatok továbbra is velem!

 

komment

---

2012.05.17. 09:01 :: Tobber

Visszaszoktam a húsra.

Erőt ad, de a gyomrom még nem igazán bírja.

Akkor már a kedvenc szendvicsemet dobtam össze, kb. 200 000 kcal egy morzsája.

Friss soksajtos kifli. Félbevág, mindkét felére jó sok majonéz.

Belekockáz lilahagyma darabkák. Belekockáz paradicsomdarabkák.

Rá apró kockákban kisütött grillfűszeres pulykamell.

Összecsuk.

Beleharap.

Majonéz könyékig folyik.

Tobber boldog.

komment

---

2012.05.16. 19:40 :: Tobber

Meghalt. A legvéglegesebb ige.

Hazaérve a társasházunkba egyik hetvenkörüli szomszédunk halálhíre fogadott.

Egy kedves, mosolygós nagymama volt, a vejét is ismertem, szimpatikus család.

Végiggondoltam, mit is tudtam róla. Semmit szinte. Okos nő volt, mindig értelmes, építő hozzászólásai voltak a lakógyűléseken. Állítólag pszichiáterként dolgozott valaha.

Egy ideje alig láttuk, akkor is köntösben slisszolt ki a postaládáig.

------------------------------------------------

Meghalt egyik exem nagymamája, kedvenc exanyósom édesanyja. Művelt, olvasott nő volt. Nemrég még láttam az utcán sétálni, a mindig tökéletes tupírral, elengedhetetlen rúzzsal.

Hasonló volt a két nő. Hölgyek voltak. Klasszikus, elegáns, művelt asszonyok.

Talán a mennyországban megismerik egymást. Biztos jó társaságra lelnének egymás mellett.

Nyugodjanak békében!

komment

süti beállítások módosítása