HTML

2007.12.09. 08:04 :: Tobber

Reggeli netszörf, immár belevéve a Petőfi rádió oldalát is, felül villog: Cypress Hill - Lowrider!! Rohanás a hangfalakat bekapcsolni!! :)

Szokásos vasárnap hajnali kelés, Csapat(mbk) menni nemedzeni.

Szándékosan lassan, sokat meg-megállva olvastam végig Németh László Égető Eszterét.
Apámat akarom megérteni. Ő ajánlotta, szinte erőszakolta már sokszor, hogy az egyik legszebb magyar regény, és nekem feltétlenül el kell olvasnom.
Elolvastam. Nem értem. Nem a könyvet, hanem hogy apám miért akarta ennyire elolvastatni velem. Nem ír úgy, mint Szerb Antal, vagy Kodolányi. A történelmi vonulatokat talán jobban is ismerem valahai tanulmányaimból, akkor i irodalomból.
Marad a nőkarakter. Ami nekem nem kerek. Tudom, hogy férfiírók nőkaraktereit még a XX. században is azzal a szemmel kell olvasni, hogy férfi írta. De ez a nő úgy van magaslatokba emelve, hogy az író szerint egy nő kb. semmit nem fog fel a világból, csak női, anyai ösztönei szerint él és főleg tűr. Nem hiszem, hogy a két világháború alatt volt ilyen nő, világégés alatt nem lehet nem végiggondolni...
Hosszan elemezném, de az a lényeg: vajon apám is ezt gondolja találónak a nőkről?? Hogy ösztönök után mennek és a férfiaknak kell elmagyarázni a legalapvetőbb tényeket?? Kb. a nő korlátolt ösztönlény?
Talán ez az ok, amiért apámnak nincs olyan alkalma, hogy ne hülyézne le, hogy akár egy mondatomat értelmesnek gondolja??
Sosem értettem, miért néz hülyének. Néha sikerül is meggyőznie persze, ha valakinek az egyébként rendkívül okos szülője sugallja ezt 31 éve, bárkit elbizonytalanít. :(

Magamnak néha leírom emlékeztetőül: van két diplomám, megértetem magam külföldiekkel, talán értékrendet is összekapartam, belemártom magamat irodalomba, képzőművészetbe, talán átlátom a világot, talán nem hozok elhamarkodott, visszavonhatatlan döntéseket, talán az elmúlt 3 munkahelyi teszten mindegyiken 100%-ot értem el...
Talán...

De gondold csak végig, kedves olvasó: te nem úgy éled az életedet, hogy apád még felnőtt korodban is befolyással van a viselkedésedre akár párkapcsolatban, akár az életed más pontján? Vagy úgy, hogy csak olyat ne, vagy hogy bosszút állok minden férfin miatta, vagy akinek példakép, épphogy őt találja a gondolataiban, döntéseiben??

komment

süti beállítások módosítása