HTML

Tobber életblogja

Friss topikok

Címkék

Ezt a posztot kerestem

2013.05.12. 23:56 :: Tobber

...magamtól.

Az első felszabadult érzést, az örömöt, a halvány napsugarat, amit egy egyszerű kis liezon jelentett. A 2005-ben végetért (testi terroros után következő) lelki terroros együttélésem után 4 héttel...

Mennyi energia, mennyi megkönnyebbülés van ezekben a szavakban!

Sosem feledem.

Sosem.

Vé már rég nincs a színen, de tökéletes feneke katalizátor volt:

"Csak 18 éven felülieknek:

Na jó, asszem ennyit arról, hogy mennyit (öt évet??) frusztráltam magamat egy olyan pasi miatt, akinek alapból talán saját magával van baja...

VésztartalékVével randiztam tegnap (persze csak egy kávéra találkozunk ugye), hááááát, alig bírtunk elérni hozzám. ;-))

(Sztem nem is látta arra a pár pillanatra az új gyönyörű, fekete csipkecsodámat, ami aztán elég hamar landolt valahol...) És minden évek óta előjövő gond huss... Fuh, jól érzem magamat. És bánom, bánom, bánom, bánom, hogy nem tettem meg korábban. Mintha több év nyomasztó tömege gördült volna le rólam!!!!! (Magyarszakosok, javítsatok bátran! :-) )

Nem tudom, mi lesz belőle hosszú távon (gondolom, ha rajtam múlik, akkor semmi több, ha rajta, akkor igen), de ez nagyon-nagyon-nagyon jólesett!!"

komment

blogollózás

2013.05.12. 13:49 :: Tobber

Általában nem értek egyet a dühből általánosító véleményekkel, így sokszor vele sem, de ebben sokunk magára (és anyáinkra, barátainkra) ismer, találó minden szava, egyenként. Nem újdonság, csak jó összefoglalás.

A kiemelések az enyémek.

Ezt sokan mondjuk, évekkel az után, hogy kiszakadtunk belőle. Ezt mondjuk. Mind ezt mondjuk, tulajdonképp. Nagyon féltünk változtatni, mert sok objektív körülmény volt nehéz, és a nőket hirtelenségre, lázadásra, kockázatvállalásra finoman fogalmazva nem szocializálja a Rend (most már így hívom, szóltak a fütyizörejről, hogy rend az, nem patriarchátus!).

Nehéz, jaj, de nehéz volt elé állni, és véglegesen, és aztán elrendezni, és féltünk, mit szól ő, és mit a gyerek, az anyánk, az anyósunk, a gyerek osztályfőnöke, a barátnő, a sógor, akik elől oly gondosan és sokáig titkoltuk másra is fordítható, legjobb energiáinkkal, mi megy nálunk. És kinél lesz a kutya? És soha többé ez a virágoskert? De a legjobban önmagunktól féltünk, a tudatunk volt a börtönőr. Előbb fel kellett volna ismernünk, hogy tényleg vége, és menteni, ami a készletből megmaradt: egy darab ép alátét és egy aranyozott fül, és iszkiri! És nem csak akkor, amikor már elrabol a harmadik, vagy elrabolja őt a harmadik. Az mindig jobban fáj.

Akkor nem tűnt olyan borzalmasnak, mint most. Teljesnek, csak kicsit koszosnak tűnt a készlet. Majd én mosogatok! Álmodtunk egy jövőről, amelyben ez a sok rossz elmúlik, megtisztul, fényes lesz. Azt hittük, nincs élet kívüle — vele nem jó, de kívüle nincs. Figyeltük, magyaráztuk a reakcióit, mondatait, átmenetei csendesedéseit, szeretetrohamait, újra remélni kezdtünk, nem is azt, hogy végre megváltozik, hanem inkább azt, hogy nem kell ezt a nagyot meglépnünk. Mégsem. És kiderül, mégis csak szeret! Én buta, én voltam a türelmetlen, elgaloppíroztam, belehergeltem magam, divat a válás, ő jó és szeret! Bekapcsol a “majdnem váltunk, de meg tudtuk beszélni!” forgatókönyv. Sokat változott! Ígér mindent, igyekszik, bízunk is, de a lélek távolodik, mint zörgős levél az áradásban.

Szerettük is, valaha, vagy továbbra is, esetleg örökké — az ember lánya hajlamos jobban szeretni a szerelmét, mint önmagát. Fő identitása, hogy kit választott. És belefektettünk mérhetetlen energiát, reményt, és több évet. Azt hittük, mi aztán meggondoltuk, kihez megyünk. Ő a legjobb. S hogy ilyen volt a legjobb, az de fáj!

Olyan jóindulatúak és rajongók tudnak lenni a nők. Annyiszor van újrakezdés, könnyek, megbocsátás. Olyan kevés, aki felismeri, mi a jó neki, mitől működőképes (nem valami koktélos-nyugágyas létről van szó, hanem a működőképességről!), és szól, és határt húz, és nyugodt lélekkel azt mondja: ez jó nekem, ez meg nem jó, és átlátja, hogy manipuláció, amit vele művelnek — és ez a néhány nő mindig le van önzőzve, kíméletlenezve, önmegvalósítózva. Olyan kevés, aki nem cipeli évekig, nem sír kávézók mélyén a barátnőnek, nem ír leveleket, amelyekre igazi választ nem remélhet. Aki nem polemizál önmagával, nem marcangolja magát, nem él permanens bűntudatban, maga sem tudva, mi rossz. Valami rossz. (De hát miért vagytok mártírok? — kérdezik tág pupillával, akik ennek a hasznát zsebre teszik.)

De van egy pont, amelyen túl nem lehet hazudni, s amelyen túl az összeszorított fogsorú létet senki sem bírja.

És akkor irány a fény.

Most tiszta a levegő, és néha eszünkbe jut egy-egy epizód, beleolvasunk egy régi naplóba, vagy igazán szeret valaki, és: uramisten, én ebben éltem? Én ezt az embert szerettem? Nekem ez normális volt? Én marcangoltam magam, hol hibáztam, én magyarázkodtam, meg védtem őt, ki ne derüljön, mit művel? Énnekem volt tele a szívem segítéssel és csakazértis-hűséggel? Én akartam még egy gyereket? Hínár, lehúz!!! De jó nekem, de jó most, miben éltem én, úristen, mennyire nem hittem önmagamnak, mennyire nem szerettem önmagam, mennyit reménykedtem, hányszor mentegettem őt és nyomtam le önmagam.

Akkor is, ha objektíve nehezebb az élet, ez a sóhajos visszanézés, ez alapélmény. A félelmek nyolcvan százaléka semmivé foszlott, alaptalan volt, jött helyette néhány új,nem várt, de hogy ennyivel jobb, tágasabb az élet, hát ki hitte volna? És bevágod a törött fület is a kukába.

És ha a sűrűjében vagy, írj naplót"

...és látod a hasonló helyzetben lévő nőket és sikítanál és segítenél. De magunknak kell ráébrednünk, hogy ez önáltató pokol.

A tény, hogy ezeket felismertem, önmagában boldoggá tesz.

komment

Annyira...

2013.05.12. 12:03 :: Tobber

...hasznosnak éreztem a tegnapi napot a sok elintézett feladattal, hogy mára töröltem a legtöbb tervet.

Éjjelig ittunk, filmeztünk KA-val, ami velem azért nem könnyű, mert valami vadidegen rendező unalmas elképzelésénél sokkal jobban érdekelnek az élő emberek, akiktől tanulni is lehet, ezért átmentem fűzfapszichológusba és beszéltettem, végre nálam okosabbal társaloghattam. (Ami azért annyira nem ritka, akik itt olvasnak és találkozom-levelezek velük, érezzék a bókomat.)

KA is hasonló nevelésben részesült mint én, apáink összes elbaltázott nevelési elve hasonló, az eredmény is az tinikortól napjainkig.

Ő nehezebben harcol meg vele.

Én ennyi pálinka, cigi (hová tűnt reggelre?), pizzahegyek után, reggelre mensigörcsökkel is vidáman ébredtem ma, körömlakkozgatás, kreatív agyalás, néhány programra hívó telefon és tbbt nézésen kívül délelőttre semmi nem jutott. Nyitott erkélyajtó, napsütés, szellő, madarak csicsergése (újra vannak fecskék!!), új puha ágynemű, bimbózó teraszvirágok, szellemi elégedettség. Csak ne kéne megint kollégákkal beszélgetni, lerombolják az egészet.

komment

Fura este

2013.05.11. 02:07 :: Tobber

...de jó, három órát mozogtam úgy túlöltözve, hogy folyt rólunk az izzadság patakokban. Vizet tuti vesztettem. Alapozót nem. Több sokat ígérő kísérlet után megint csúnya lett a bőröm, visszatértem a vichy normaderm teint alapozójához, nem csak optikailag szépíti a bőrt, de az enyémet kezeli is, és ennél nagyobb igénybevételnek már csak egy hullámzó tengeren úszva lett volna kitéve, mégis tökéletes állapotban van most is, a felkenés után 7 órával, 3 órát hőségben izzadva. Uh.

Városunk buliközpontjában mindig feszélyezve érzem magamat, pedig az emberekkel sincs sok bajom, magammal sem, de ez a húspiac jelenség 20 éve, az én koromban nem volt ennyire durva. Vagy csak olyan kibszott jó nő voltam, hogy úgyis kiragyogtam.

Aztán egy köreimben mozgó pasinak bemutattattam magamat, nagyjából ötven közös ismerősünk van, táncoltunk is sokszor, hetente köszönünk egymásnak, mégsem tudtuk egymás nevét. Körbeállnak a haverjaink és döbbenten kérdik, hogy mi nem ismertük egymást. Fura, tényleg.

A taxisnak majdnem az otthoni címemet mondtam, bár a földalattinál parkoltam le.

Éjjel hazaérve még frissen várt hajnali 1:30-kor TCsV exkollegina beszámolója egy színházról, amit szerinte balga módon hagytam ki. Jogos. Ellevelezgettünk még színészek nemi szervéről, már láttunk párat.

Jó kis este volt. A napközbeni elhúzódó drámák után. (Nem, nem az én életemben.)

komment

vicces és okos

2013.05.09. 16:11 :: Tobber

Amikor már azt hiszed, mindenki szólt mindenkinek a világ legviccesebb festménykommentelős blogjáról (igen, festménybuzi vagyok, genetikus), akkor kiderül, hogy valakinek ez újdonság, ímé a reakciója erre:

elkészült a mecsekpölöskei bucsus ringlispil, de senki nem mer fölülni rá a bárány miatt.

"én meg teleköptem joghurttal a monitort a whistlermamája közben, azt hiszem vhol a fentinél kezdtem el visítva fetrengeni a földön."

 

KA pedig a fejébe vette, hogy megszeretteti velem a filmeket, ami sztem meddő vállalkozás, de ő lelkes:
"abszolúte érdemes vagy arra, hogy megnyerjelek a filmnek mint műfajnak. sok ismerősömnél bele sem vágnék egy ilyen projektbe, mert olyan borzasztó az ízlésük. nálad viszont igényességet érzek."

Pedig régóta ismer.

Igényesség? Hangosan röhögök csak attól, hogy megjelenik Pintér Béla a színpadon.

komment

Munka után

2013.05.08. 23:54 :: Tobber

...kiheverni a bentieket hedonista énem felülkerekedett, nem rohantam haza az utcám végéig a kocsiért, hogy épp visszaérjek színházba, hanem a megunhatatlan google streetview-val körbepásztáztam a környéket és találtam egy kellemesnek ígérkező helyet, be is váltotta.

Mindenki a szmogos teraszon nyomorgott, ezért jó darabig egyedül vacsoráztam bent az ántik terítők és bútorok között, ételt fotózgatva és hvg fölött merengve. Tuti étteremkritikusnak néztem ki.

A kaja remek és sok és korrekt áron van, kb. ennyire telik kritikából.

Át színházba, ahol megtanultam, hogy néha azt kell mondani a sofőrnek, hogy ne kapkodj, Lajos. Hallottam szép haikut (?): Yamamoto Kovács Géza: Keselyűk közt cimbalom

A vacsorához csak egy szűz fruit mojitot ittam, nem tudhattam, hogy létezik kölyökszaké.

Aztán kocsival elvittek a kocsimhoz, nehogy otthon jöjjek rá, hogy vissza kell menjek érte a hajnali rohanás miatt.

Az este csillagos ötös.

komment

Kinyitva...

2013.05.07. 22:47 :: Tobber

...a maximális száz oldal, és nem tudok semmit sem varrni. És fáj a derekam ülni és elalszom.

Holnap munka után még nyolctól szuper színház xar székeken, utána reggel 5:30-kor kelés, megint estig rohanás.

Ma éreztem, hogy sürgősebb bárminél, tehát lakkoztam fülbevalót, cipődíszeket (az oxidáció a fő ellenségem), sőt akaratom ellenére* romantikus anyagokat használok fel.

*Nagyon rövid idézet Shakespeare-től, gyakorolok a szombati KA-s kultúracserére, én mesélek neki Platánról, ő mutat filmeket, mert kétségek nélkül hiszi, hogy érdekelni fog (nyomatékosan tájékoztatva van, hogy nem, de beígért egy üveg piát.)

komment

-

2013.05.07. 18:08 :: Tobber

Ma hajnali kettőkor már aludtam, reggel vették a vérem, meggyőztem egy szakorvost, hogy írjon papírt, hogy vadabbul mozoghassak, boltban meggyőztem nénit, hogy tb-re kiadhatja, ha csak én írtam rá a taj-számomat (ez 45 perces és némi körtelefonos művelet volt, de közben mindent tudok az izmairól amit nem akarok), patikában elmagyarázták, hogy a három havi kúrás porcerősítőmet miért csak a nyaralásaim közepén válthatom ki havi adagokban merthisz azzal durván vissza tudnék élni vagy túladagolnám akárhogyis, jártam ebédidőben gyógytornán (a fentiekkel ellentétben semmi bajom, csak instabil a lábam az orvos szerint és fáj a derekam), úgyhogy most dolgozom. És tudom, hogyan sikerült Gé interjúja ide, de neki nem mondhatom.

Ki kéne találnom az 5-6 fityfenét és túl sok az ötletem amit nem tudok megcsinálni.

komment

süti beállítások módosítása