HTML

2007.04.26. 16:26 :: Tobber

Fásultság és depresszió harminc felé

Általában csak a "kapuzárási pánikként" ismert midlife crisis-től retteg boldog-boldogtalan, miközben az ifjúságot sújtó quarterlife crisis legalább olyan régóta létezik. Hívják életnegyedi válságnak, kapunyitási krízisnek, a lényeg a jövőtől való félelem, az elegem van mindenből érzése és a fásultság. Figyelem! Akár egy-két év munkaviszony után is jelentkezhet. index.hu
2007. április 26., csütörtök 12:29



A quarterlife crisis vagy kapunyitási pánik egy olyan, a pszichológiában használatos kifejezés, mely a serdülőkori krízis után, úgy a húszas évek közepe táján következő nagy válság neve.

Rendszerint a magasabb végzettségű, és már néhány éves munkatapasztalattal rendelkező fiataloknál fordul elő. Megjelenésével az érintettnek hirtelen kicsúszik lába alól a talaj, nem leli már örömét munkájában, és magánéletében is elbizonytalanodnak. Rendszerint egy-két évvel azután csap be, hogy az ember megkezdi rendes, felnőtt életét.

Kiszámítható, de nem biztos, hogy lecsap

De lássuk, mit mond erről a pszichológus: "A krízisek akkor szoktak bekövetkezni, ha olyan helyzetbe kerül az ember, amikor a bejáratott megküzdési stratégiái nem bizonyulnak elégnek, ellenben muszáj szembenéznie az új helyzettel. A krízis ugyanakkor nagy lehetőség, mert ha az új kihívásokkal valahogy mégis megbirkózol, új, teherbíróbb lelki egyensúly alakul ki" - véli Berky Tamás klinikai szakpszichológus. Mint mondja, az életnegyedi válság a fejlődési krízisek közé tartozik, tehát megjelenése az életkorral járó új szerepek, kihívások következménye, de nem törvényszerű, hogy bekövetkezik.

A jelek

Ön ki van égve?
 313
 89
 138
 17
 15

Jelei egyebek mellett a fásultság, a kiégettség érzése, az illúzióvesztés és a döntésképtelenség. A kellemetlen tünetek között szerepel a közeli jövő iránt érzett félelem illetve szorongás. Az ember érzelmi élete sokkal szürkébbnek hat a diákévek forrongó időszakához képest, a nagy barátságokba vetett hite meginog és elbizonytalanodik szociális életének fontosságában is.

A döntésképtelenséggel rokon az elköteleződésre való képtelenség a párkapcsolatban és a munkában is. "Az elköteleződés egyben lemondás is. Amikor választasz valamit, egyúttal lemondasz más dolgokról" - magyarázza a jelenséget a pszichológus.

"Én is olyan leszek, mint a főnököm?"

A kapunyitási krízisnek sok kiváltó oka lehet, a munka csak egy terület a sok közül, de tény, hogy nagyon fontos.

Sokakat az első egy-két év lendülete után elkezd nyomasztani az irodában töltött monoton órák száma, pláne ha kiábrándult idősebb kollégákat lát maga körül. Ekkor lép be a jövő kapcsán érzett szorongás: "Ezt fogom csinálni negyven évig és a végén én is olyan leszek, mint a főnököm? - ilyen kérdések jelentkeznek ilyenkor" - véli a pszichológus, hozzátéve, hogy a gyakran túlórákkal megspékelt munka el is szigeteli a fiatalokat megszokott, régi, vidám, könnyed baráti körüktől. Így társaságnak még inkább maradnak a komoly, felelősségteljes kollégák. "Emellett szembesülhet a sok kötöttséggel, a munkahelyi korlátozásokkal, például, hogy mennyire kevés szabadsága van egy évben."

Sokan azt élik át, hogy beleszürkülnek a munkájukba, elveszítik ideáljaikat és saját magukat is. Új értékeket és identitást kell kialakítaniuk, és ez megrázkódtatással jár.

Menedzsernek lenni nem is olyan remek

Ehhez hozzájárulhat az a nyomasztó érzés is, hogy az ember az első néhány év után sem tart ott, ahová korábban elképzelte magát. Ha viszont váltani akar, akkor tudja, hogy újra a ranglétra legalján kell kezdenie, ami persze megalkuvásra és maradásra készteti. Ennek pedig egyenes következménye a frusztráció, hogy nem olyan munkát végez, mely végzettségének, érdeklődésének vagy szellemi szintjének megfelel.

Ez különösen igaz akkor, ha munkába álláskor - manapság pláne érthető okokból - biztonságra játszott, és elfogadta az első felkínált állást, még ha az értékrendszerének, szükségleteinek nem is felelt meg. "Az is gyakori, hogy az elégedetlenség egyszerűen az illető személyiségfejlődésének egyenes következménye. Saját munkatapasztalatai alapján konstatálja például, hogy menedzsernek lenni nem is olyan remek, mint ahogy az édesapjától hallotta, netán a reklámfilmekben látta. Ekkor rájöhet, mi az, ami neki magának fontos az életben, és szerencsés kríziskimenetel esetén pályát módosít" - állítja a pszichológus.

Elköteleződni vagy ne köteleződni?

Akinek nem volt krízise
Albert Einstein mindössze 26 éves volt, amikor megajándékozta a világot a relativitáselmélettel.
A munka mellett a magánélet is feszültségforrás lehet, hiszen ennek az életkornak fontos feladata, hogy az ember bensőséges párkapcsolatot tudjon kialakítani másokkal. "Ha ez nem sikerül, és elszigeteltségben, magányosan él az illető, az - főleg a nők esetében - feszültségforrás lehet. Az elköteleződés kérdésköre itt is felmerül, a fiatalok ilyenkor még próbálgatják a határaikat és a képességeiket, így nem biztosak benne, hogy a lehető legmegfelelőbb partnert választották-e."

Egy anonimitásba burkolózó angolszász blogger így ír erről a jelenségről: "Vagy épp eltörik a szíved és csodálkozol, hogy valaki, akit szerettél, hogy bánthatott meg olyan nagyon. Vagy azon töröd a fejed az ágyadban heverészve, hogy miért nem vagy képes találkozni valakivel, aki elég rendes ahhoz, hogy érdemes legyen jobban megismerni. Szerelmes vagy valakibe, de talán valaki másba is, és egyszerűen nem jössz rá, miért csinálod ezt, hiszen tudod, nem vagy te egy rossz ember."

Önismeret és reális elvárások

Hiába számítható ki nagy valószínűséggel a quarterlife krízis felbukkanása, azért ügyes megelőzéssel elejét lehet venni a kínoknak: "Reálisabb elvárásokkal kell nekivágni a munka világának és nem árt, ha az ember már az iskola közben is kipróbál egy-két állást" - javasolja a pszichológus.

"Fontos, hogy a személyiségünkhöz, életszemléletünkhöz illeszkedő foglalkozást vállaljunk, de tartsunk fenn több más területet is az életünkben, melyek tompíthatják a munkahelyi hatásokat. Nyilván az az ideális, ha a személyiségfejlődésünk ekkorra már ott tart, hogy bírja az új szerepekkel és feladatokkal járó terheket, és önismeretünk is lehetővé teszi a megfelelő állás és partner kiválasztását. Az életnegyedi válság - mint minden krízis - ugyanakkor lehetőség is erre a fejlődésre, mert a korábban szőnyeg alá söpört problémák megoldására is rákényszerít" - összegez Berky Tamás.

komment

2007.04.25. 16:22 :: Tobber

http://index.hu/politika/belfold/budapest/liget0425/

Már ezredszer merül fel a kérdés, hogy mi legyen a vidámparkkal. Szívemcsücske. De ott már kicsi a hely, az állatkert is lehetne nagyobb placcon, ha nem akarják a vonatsíneket befedni (bár az új kormányzati negyednél is be lehetne, ugye, akkor meg itt miért ne), akkor nem értem a hezitálást. A pénzen túl.

Bár sztem sínpálya-fedés nélkül nem lenne dárga. Lenne naaagy állatkert (aminek most a fele tök fel van túrva, ne most menjetek!!), a régi álmom egy becsületes vursliról meg teljesülhetne végre. És hogy hol? Metró jár az ijesztően elhanyagolt Népligetnél. Van ott annyi placc, hogy a fákat nem kéne bántani, csak köréépíteni a hullámvasutakat. Csak hogy ne kelljen már csak ezért Bével Stockholmig repülnünk megint... (Bááár ha azt az édes, plüssbábot szorongató svéd céllövöldés fiút veszem... Mmm...)

 

...lehetne ilyen is! :)

 

komment

2007.04.25. 14:37 :: Tobber

Ezt is írom már egy napja... :DD

 

komment

2007.04.23. 22:31 :: Tobber

Nos, JoNeS egy főnyeremény!! 88.1 FM, hallgassátok minden nap 18.30-20.30 között!! :)

Elkezdem írni, hogy milyen nagy-nagy kedvenceimet adja, vagy ha épp éjjel kettőkor akarod hallgatni a favoritot, hát menj a radiovan.hu-ra, ott keress rá a 4000-es dallistában, és kérd. Kb. 20 perc múlva adásban is van!

Merthogy a netes rádió ad éjjel-nappal is. Azt, amit mi kérünk. Szeretem, de nagyon! :)

Dilemma is, hogy u.azon aljzatba megy a hangfal a netes rádióhoz, mint a fejhallgatóm a Skype.hoz. JoNeS vs. Tini??? :DD

Nos, ha ezekből egyet is szerettél régen, az ízlésed nem lehet rossz:

Péééldául sok-sok Kanye West nyamm!
House of Pain: Jump around
Naughty by Nature: OPP, Hiphophurray
Promoe: These walls don't lie
A tribe called Quest: Can I kick it
Cypress Hill: Insane in the brain (i.i.t. membrane) :)
Young Black Teenagers: Tap the bottle and twist the cap (hmmmmmm!)
Arrested Development: Mr Wendal, People Everyday, Tenesse
Will Smith vagy DJ Jazzy Jeff & Fresh Prince (ahol WS még véletlenül is a második, ellentétben néhány rádiós hülyeségével!) Summertime, Boom shake the room
DrDre: Next episode Snoop-pal
Beastie Boys: Body movin', No sleep till Brooklyn, Sabotage
Southside Rockers: Jump
Kriss Kross: Jump (hihihi)
Public Enemy: Bring the noise
IceT: New Jack H.
K7: Zunga Zeng, Come Baby
Salt N' Pepa: Shoop, vagy En Vogue-gal a Whattaman
LL Cool J: Phenomenon
Marky Mark: Good vibrations (:))
Ludacris: Act a fool
Ice MC: Cinema
D12: Purple Pills
Coolio: I see u when u get there
Freak Power (igen-igen, Norman Cook, alias FatBoySlim favoritom őskora)
Jovanotti: Serenata Rap
C-Block: So strung out
Ice Cube, IceT, Vanilla Ice (hehe)
Xzibit- X
Heavy-D & the boyz: Now that we found love
EMF: Unbelievable
D-Nice: Call me D-nice
2Pac: California Love, Changes
C&C Music Factory: Do you wanna get funky, I found Love, Things that make you go hmmmm
Notorious B.I.G. bármi
Flip da Skrip: Throw your hands
Bomfunk MC's Uprocking beat, Freestylers
Outkast
De La Soul: Me myself & I, Ring, ring, ring
Dee Lite: Groove is in the heart
Onyx
DMX
NWA
Snoop Dogg
Timbaland

etcetcetc.

(Plusz egy csomó klasszik funky, de azt nem szeretem.) :)

 

Ezek csak a legpopulárisabbak, gondoltam, hátha ismerősek! :)

Ha igen, akár webes rádión kérd bátran...

 

komment

2007.04.23. 16:10 :: Tobber

Nos. Meg kell állapítani, hogy a 16 évesek még őszinték. És kimondanak dolgokat, amiket később a pasik már nehezen. És igazán éreztetik a rajongásukat. :DD

(Bár ebben 46 évesek is jók, BCsTLV egész hétvégén smsekkel bombázott, hogy kezdjük újra. 99%, hogy nem.)

Most nem tom, hogy drpr-t dícsérjem-e, vagy dőljek hátra és legyek elégedett azzal, hogy mostanában minden jól sül el??

Jól érzem magamat a bőrömben. Juhé.

 

komment

süti beállítások módosítása